پست

آقای کمی
۵ تیر ۱۴۰۴

یوتیوبرها آرزو میکنند یوتیوب رفع فیلتر نشود!

رفع فیلتر یوتیوب هم به ضرر یوتیوبرها خواهد بود و هم به ضرر کاربران، هرچند منافعی هم دارد که در این پست به آن‌ها می‌پردازیم...

اگر ما با آی‌پی کشوری دیگر وارد یوتیوب شویم، چه اتفاقی می‌افتد؟

ماجرا از همین‌جا شروع می‌شود. یوتیوبرها یا همان تولیدکنندگان محتوای یوتیوب که به زبان فارسی محتوا منتشر می‌کنند، عمدتاً مخاطبان فارسی‌زبان دارند؛ یعنی بیشتر بینندگان‌شان از ایران، افغانستان، تاجیکستان و کشورهایی مشابه هستند. در نتیجه، درآمد چندانی نخواهند داشت، مگر اینکه آی‌پی مخاطبان‌شان تغییر کند.

فیلترینگ به نوعی این لطف را به یوتیوبرهای ایرانی کرده است، چون فیلترشکن‌ها آی‌پی کاربران را تغییر می‌دهند. بسیاری از کاربرانی که از فیلترشکن استفاده می‌کنند، آی‌پی مجازی کشورهایی مثل آلمان، فرانسه، آمریکا و ... دارند. به همین دلیل، وقتی ویدیوهای یوتیوب را تماشا می‌کنند، سیستم تبلیغاتی یوتیوب تصور می‌کند این کاربر اهل این کشورهاست و تبلیغات گران‌تر و متناسب‌تری به آن‌ها نمایش می‌دهد. این موضوع درآمد یوتیوبرهای فارسی‌زبان را به میزان قابل‌توجهی افزایش می‌دهد.

در سال‌های اخیر، بسیاری از کاربران ایرانی به یوتیوبر تبدیل شدند و درآمد خوبی هم کسب کردند. به این ترتیب، هر کاربری از ایران که ویدیوهای آن‌ها را باز می‌کرد، انگار یک آلمانی، آمریکایی یا کانادایی وارد یوتیوب شده و درآمد تبلیغاتی یوتیوبرها براساس استاندارد همان کشورها محاسبه و پرداخت می‌شد. درآمد بعضی از این یوتیوبرها به صدها میلیون تومان در ماه هم می‌رسد.

اما از سوی دیگر، کاربران ایرانی یوتیوب علاوه بر هزینه اینترنت، باید هزینه فیلترشکن را هم بپردازند. یعنی ایرانی‌ها برای تماشای یک ویدیوی یوتیوب، دو بار هزینه می‌کنند: یک بار به شرکت ارائه‌دهنده اینترنت و یک بار هم به فروشنده فیلترشکن!


نتیجه: با رفع فیلتر یوتیوب، درآمد یوتیوبرهای فارسی‌زبان تقریباً به صفر می‌رسد و در نتیجه، کیفیت ویدیوها به‌شدت افت خواهد کرد، مگر این‌که اسپانسرها وارد میدان شوند.